Vochtproblemen door isolatie?

Bij vochtproblemen wordt er al snel met de vinger gewezen naar isolatie. Maar wat velen vergeten, is dat isolatie juist de sleutel kan zijn tot het voorkomen van vochtproblemen. Laten we enkele mythen ontkrachten en de feiten over vocht en isolatie voor eens en voor altijd duidelijk maken.

Mythe ontkracht

Tijdens het koken, douchen of zelfs ademen produceren we continu dampen. Als deze warme dampen in contact komen met koudere plekken in je woning, koudebruggen genoemd, ontstaat er condensvorming. Op termijn leidt condens tot schimmels en andere vochtproblemen.

Het is juist isolatie die het ontstaan van koudebruggen en dus vocht vermijdt, eerder dan ze te veroorzaken. Dit geldt bij alle types isolatie, ook bij spouwmuurisolatie. Bij dakisolatie en gevelisolatie is een dampscherm noodzakelijk om het vocht goed te reguleren. De voorwaarde is wel dat de isolatie perfect op elkaar aansluit. Vandaar het belang van professionele plaatsing door een erkend aannemer, zoals Iso Protect.

Professioneel isoleren om vochtproblemen te vermijden

Isolatie gaat hand in hand met ventilatie

Als je je woning isoleert, wordt ze ook luchtdichter. Hoe luchtdichter je woning, hoe moeilijker de dampen je woning kunnen verlaten. En laat dat nu net een van de grootste boosdoeners zijn. Om ervoor te zorgen dat je woning blijft ademen, is ventilatie een absolute must. Zo verzeker je een continue aanvoer van verse buitenlucht en een afvoer van de vervuilde binnenlucht. Je kan kiezen voor natuurlijke of mechanische ventilatie. Bovendien bestaan er tegenwoordig al ventilatiesystemen die warmte uit de lucht kunnen recupereren en daardoor uiterst energiezuinig zijn. Zonder ventilatie geef je vocht vrij spel.

Wist je dat ons dochterbedrijf Aqua Protect gespecialiseerd is in ventilatie en de bestrijding van vochtproblemen? 

ventilatiesysteem 2

Het belang van het juiste isolatiemateriaal

Niet alle isolatiematerialen zijn evenwaardig als het op vochtbestendigheid aankomt. Glaswol, bijvoorbeeld, is een natuurlijk isolatiemateriaal op basis van zand en glas dat waterafstotend is en geen vocht kan opnemen. Tegelijkertijd laat het dampen door, zodat de vochtigheid die binnenshuis ontstaat nog steeds kan ontsnappen.

Het juiste isolatiemateriaal kiezen is van cruciaal belang om vochtproblemen te voorkomen bij isolatie.

iso protect isolatie met glaswol ursa 002

Ga voor professionele plaatsing door Iso Protect!

Het succes van isolatie staat of valt met een correcte installatie. Werk altijd samen met een erkende aannemer om zeker te zijn van een foutloze uitvoering en om vochtproblemen op lange termijn te vermijden. Vraag jouw gratis plaatsbezoek aan voor een vrijblijvende offerte op maat.